empowerment

Empowerment er energi - det er en af Karlstadmodellens grundlæggende værdier. Jeg arbejder i mange netværk med mange forskellige børn i fokus. Min erfaring er, at den vigtigste energikilde er et godt samarbejde og en masse positivitet. Det gælder om at dele små og store successer med hinanden, fordi det skaber giver energi og motivation til at arbejde videre. 

Herunder kan du få en lille bid af den empowerment, jeg oplever, i de forskellige familier, som jeg arbejder med.  

 
 
PW4A9526.jpg

Anne Mette, 18 år.

Anne Mette mangler sin hypofyse, der gør hendes muskler i hele kroppen hypotone. Anne Mette havde næsten ikke noget udtalt sprog, og hendes familie havde svært ved at kommunikere med hende.

Med sprogtræningen har især lydene rykket rigtig meget! At hun er blevet bedre til lyde gør, at hun nu er blevet bedre til at læse og skrive. Hun skriver i dag mange flotte SMS’er, og hun vil gerne fortælle om, hvad hun oplever i skolen og andre steder. Dette kunne hun ikke før sprogtræningen.

Anne Mette's mor siger "Det ville have været en stor hjælp, hvis vi var startet på denne form for sprogtræning langt tidligere. Så tror jeg faktisk, at Anne Mette ville have et fuldt sprog på dette tidspunkt.",

 
IMG_1235.jpg

Anders, 12 år.

Anders har et sjældendt syndrom, der hedder DYRK1a syndrome. Vi har også mistanke om Dyspraksi, som er en problematik, der ses hos mange af børnene denne diagnose. Men Anders er en sej fyr! Hans sprog har udviklet meget på bare halvt år.

Skolen siger; "Han har mere mod på at udtale ord verbalt og sætter flere ord sammen til sætninger. Han er blevet superdygtig til det, og andre kan forstå, hvad han siger."

Han accepterer, at lærerne og forældre vil have ham til at bruge sin stemme noget mere. Nogle gange skal han stadig mindes om det, men så udtaler han også ordene på bedste vis. Den hjælp og støtte han får i hverdagen både i skolen og derhjemme har været med til at gøre, at han nu kan udtale langt flere ord og lyde, end han har kunnet tidligere.

Skolen oplever også, at Anders arbejdskoncentration har forbedret sig markant. Da vi startede kunne han ikke løse en opgave ret lang tid af gangen, men nu kan han forblive i aktiviteten længere end førhen. Han virker til at have langt mere mod på at arbejde med opgaverne, fordi han har fået mere selvtillid og gå-på-mod.

 
IMG_5423.jpg

Carl, 5 år.

Carl har Cerebral Parese. Han er en skøn fyr med en masse gå-på-mod. På bare et år har Carl udviklet sit sprog helt exceptionelt. Vi lavede en test af hans ordforråd, da vi påbegyndte sprogtræningen, som lå på 3 % tale og 56 % forståelse. Et år efter, da vi lavede samme test, var hans tale steget til 56 % og hans forståelse til 79 %. Forældrene og Carl har virkelig gjort en ekstraordinær indsats, som har været vildt spændende at være en del af.  

Fra at Carl næsten ikke havde et verbalt sprog og stort set kun brugte tegn-til-tale, da vi startede, kan han nu selv fortælle ekspedienten hos bageren, at han gerne vil have en bolle med chokolade, selv synge en hel fødselsdagsang for morfar, fortælle sin mor at han elsker hende og mange mange flere ting.

Carl har fået en stemme, som er første step til at blive selvstændig og delagtig i eget liv. 

Carls mor skrev en dag denne søde mail:

 "Mange tak fordi du tror på Karlstadmodellen og dens metoder til at hjælpe børn til at få et sprog. Uden dig var vi ikke kommet så langt! Du giver os troen og værktøjerne til, at få det maksimale frem i vores søn, og det er vi meget taknemmelige for. Vi oplever nu en dreng, der grundet stor sproglig fremgang har meget mindre frustration, fordi han nu selv kan fortælle, hvad han vil og ikke vil. Og det tager en kæmpe sten fra min hjerte som mor :-) Så tak for dig, og tak for den indsats du gør for børnene!”

 
D3.jpg

Daniel, 2,5 år

Daniel er en af mine nye børn. Han har Down Syndrom og er en herlig lille krudtugle. Jeg har været så heldig at få lov at lære ham at kende, fordi han hjemmetræner sammen med hans seje mor med hjælp fra BørneSpecialisterne. Jeg samarbejder nemlig med BørnSpecialisterne, når de har børn, der har brug for en ekstra indsats på det sproglige plan. 

Daniels mor skrev efter få gange dette i en mail. 

“Du vil børnene det bedste, og dit hjerte er kæmpestort. Du har en stor faglighed, og jeg har stor tiltro til dig. Vi kan mærke klare fremskridt efter du har været bare 2 gange, og det er jeg dybt taknemmelig for.” 

Det er en af de ting, der gør, at jeg elsker mit job, og at jeg ikke er i tvivl om, at jeg har fundet min rette hylde! Tak til hans søde mor - det er EMPOWERMENT!